Figyelem! 2016. július 1-től módosul a SOLAS Egyezmény

Date:28 jún, 2016

Figyelem! 2016. július 1-től módosul a SOLAS Egyezmény

Tisztelt Megbízóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2016. július 1-jén lép életbea SOLAS (Safety of Life at Sea) nemzetközi egyezmény azon módosítása, mely szerint a konténerek hiteles bruttó súlyának (Verified Gross Mass – VGM) igazolása a feladót terheli. Amennyiben az igazolás nem áll rendelkezésre, július 1. után a hajóstársaságok nem engedik fel az árut / konténert a hajó fedélzetére, illetve nem engedik be a terminál területére.  Az új szabály értelmében a szállítmányozási és konténerkezelési dokumentumok kiegészülnek a bruttó súlyt igazoló nyilatkozattal is.

Figyelem! A téves vagy nem elég pontos adatszolgáltatás esetén a hajóstársaság megtagadja a konténer felrakodását a tervezett hajóra. Ennek következményeként kell számolni a következő hajóindulásig felmerülő esetleges konténerhasználati és kikötői tárolási díjak felmerülésével (hajó lemondási díj, kikötői plusz handling, kikötői tárolási díj, esetleg konténer visszahozatalának díja, konténerhasználati díj, stb.), melyek ilyen esetekben a megbízót terhelik. Szélsőséges esetben pedig akár bírság kivetésére is sor kerülhet!

Tekintettel arra, hogy nem ismert a VGM deklarálása és az, hogy az ezzel kapcsolatos termináli mérlegelési feladatok milyen mértékű zsúfoltságot fognak okozni, fontos, hogy a szállítási láncba építsenek be biztonsági tartalékot és hajóztassák előbb az árukat legalább a bevezetési időszakban.

A módosítással kapcsolatos további fontos tudnivalókat, illetve a gyakorlati teendőket, tanácsokat az ide kattintva elérhető információs anyagban találhatja.

Kérdéseikkel és észrevételeikkel kapcsolatban munkatársaink készséggel állnak szíves rendelkezésükre!

Üdvözlettel:
BI-KA Logisztika Kft.

Szeretne többet tudni szolgáltatásainkról? Kérjen ajánlatot!