KÁSZ jogszabály módosítása 2016. július 1-től

Date:01 júl, 2016

KÁSZ jogszabály módosítása 2016. július 1-től

Tisztelt Megbízóink!

Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmüket, hogy 2016. július 1-től életbe lép a Közúti Árutovábbítási Szerződésekről (KÁSZ) szóló jogszabály módosítása (120/2016. (VI. 7.) Korm. rendelet – letölthető ide kattintva).

A rendelet a közúton tehergépjárművel végzett fuvarozási, valamint a díj ellenében tehergépjármű rendelkezésre bocsátási tevékenységre terjed ki.

Az alábbiakban találhatja a legfontosabb változásokat:

  • Kötelező fizetési határidő: Az új jogszabály kötelezővé teszi a lerakás napjától számított 30 naptári napos fizetési határidőt, amennyiben a Megbízott a fuvarfeladat teljesítését saját fuvareszközzel végzi.
  • Inkasszó lehetősége: A fuvarozónak lehetősége van a megbízótól nyilatkozatot bekérni arra vonatkozóan, hogy késedelmes fizetés esetén a megbízási díjat és a késedelmi kamatot a fuvarozó inkasszóval levehesse a Megbízó számlájáról.
  • Zárt rendszerű rakodás: Amennyiben a rakodás a fuvarozó kizárásával történik vagy a fuvarozónak az áru átvétele során nincs lehetősége az áru mennyiségét/darabszámát, jelét és sorszámát; az árukísérő okmányba bejegyzett adatok pontosságát valamint az áru és a csomagolás külső állapotát ellenőrizni, abban az esetben a zárt rendszerű rakodás tényét a megbízó köteles igazolni a fuvarlevélen, egyéb árukísérő okmányon.
  • Állásidő: Ha a fuvarozó az átvételre vagy kiszolgáltatásra a szerződésben meghatározott időre készen áll, de a rakodás ezt követően egy órán belül nem fejeződik be, az ezen felüli időtartam állásidőnek minősül, amelyért a fuvarozó külön összeg felszámítására jogosult. A késedelmesen kiadott nyilatkozatoknál a késedelem időtartama szintén állásidőként számolható el.
  • Rakodási díj: Amennyiben a fuvarozó végzi a rakodást, külön díjat számíthat fel érte. A raklap és a göngyöleg cseréjét, kezelését a fuvarozó szintén díj ellenében, a feladó költségére és kockázatára külön szolgáltatásként végzi. A gördülékeny együttműködés érdekében kérjük Partnereinket, hogy előre jelezzék, hogy a gépjárművezetőnek kell-e a fuvarfeladat teljesítése során rakodnia, ha igen, akkor milyen eszközzel?
  • Fuvarozó utasítási joga a rakodó személyzet felé: Az új jogszabály feljogosítja a fuvarozót, hogy az árunak a gépjárművön történő elhelyezését meghatározza. E körben a fuvarozó utasítási jogkörrel is felruházza. Ha a felrakodást végző személy az utasításokat nem tartja be, a fuvarozó elállással is élhet és igényt tarthat a felmerült költségeinek a megtérítésére is.
  • CMR-Egyezmény szerinti felelősség: A fuvarozó felelősségét korlátozták a CMR egyezményben leírtaknak megfelelő mértékben, többek között a késedelmes teljesítés esetén, valamint árukár és áruhiány esetén.
  • Különleges feltételekkel fuvarozható áruk: A feladónak írásban fel kell hívnia a fuvarozó figyelmét az áru biztonságos kezeléséhez szükséges előírások betartására. Ha az áru továbbításához a jármű tekintetében a feladónak különleges igénye van, akkor azt előre, írásban kell jeleznie.

A 120/2016. (VI. 7.) Korm. rendeletben rögzített korlátozott fuvarozói felelősség miatt szeretnénk felhívni figyelmüket a szállítmánybiztosítás fontosságára, mely az CMR szerinti felelősséggel ellentétben teljes átfogó fedezetet biztosít háztól házig (szállítmánybiztosítási szolgáltatásunkról többet megtudhat ide kattintva).

Bármely felmerülő kérdés esetén munkatársaink állnak szíves rendelkezésükre!

BI-KA Logisztika Kft.

Szeretne többet tudni szolgáltatásainkról? Kérjen ajánlatot!