Az Y és Z generáció választásai a tehergépjármű sofőr szakmában: OKOK és KIHÍVÁSOK

 • -

Az Y és Z generáció választásai a tehergépjármű sofőr szakmában: OKOK és KIHÍVÁSOK

A tehergépjármű sofőr szakma hosszú éveken keresztül nagyon népszerű karrier- választás volt a korábbi generációk számára. Évek óta észlelhető és statisztikák támasztják alá, hogy kevesebb fiatal választja ezt a pályát hivatásának. A cikkünkben áttekintjük az Y és Z generáció sajátosságait, és megvizsgáljuk, hogy milyen tényezők vezettek ahhoz, hogy az új generációk már kevésbé érdeklődnek ezen szakma iránt és természetesen megkérdeztünk két fiatal BI-KA Logisztika Kft.-nél dolgozó sofőrt arról, hogy miért volt vonzó számukra pályaválasztásuk során a tehergépjármű vezető szakma.

Az Y generáció (születési évek: 1981-1996) technológiai bennszülöttként nőtt fel, értékelve a közösségi kapcsolatokat és rugalmas munkakörülményeket. Kreatívak, a környezeti és társadalmi tudatosságra fókuszálnak és fontosnak tartják a személyes fejlődést és innovációt a gyorsan változó világban.

A Z generáció (születési évek: 1997-2012) már teljesen más környezetben nőtt fel. Az internet, a digitális eszközök és a globális kapcsolatok mindennapos részei lettek az életüknek. Ez a generáció gyakran nagyobb hangsúlyt fektet a rugalmasságra, a munka és a magánélet egyensúlyára, valamint az egyéni fejlődésre.

Beszélgettünk flottánk két fiatal munkatársával arról, hogy pályaválasztásuk során milyen szempontok miatt döntöttek a tehergépjármű sofőr szakma mellet?

„Abban nőttem fel, hogy édesapám kamionsofőrként dolgozott. Kamasz koromban úgy éreztem ez a szakma lehet az, ahol a szabadság és világ megismerése utáni vágyaim teljesülhetnek. Autószerelőnek tanultam, de hamar rájöttem arra is, hogy anyagilag hamarabb előre tudok jutni, ha sofőr leszek. Nyilván az évek során a motivációm, ami ehhez a pályához köt megváltozott. Fontos számomra, hogy sok olyan megoldandó helyzettel találkozom munkám során, ahol szükség van a gyakorlatias gondolkodásra és sok esetben a végső megoldás tőlem is függ. Egy-egy jól megoldott fel/lerakodás vagy útközben történő probléma optimális megoldása sikerélményt nyújt a számomra.

Az sem elhanyagolható, hogy nyáron volt olyan hétvége, hogy Olaszországban „ragadtam” és a teljes hétvégét a tengerparton tölthettem, mert hétfőn tudtam csak a felrakóhelyre menni. Igazi vakációs élmény volt! Több mint 4 éve dolgozom a BI-KA Logisztika Kft.-nél és összesen 8 év munkaviszonyom van. „/ Bencsik Alex 29 éves/

„Fiatal koromban nagyon vártam, hogy a jogosítványomat mielőbb megszerezzem. A „C” kategória után a további képzésekre is azonnal elmentem, így ahogy lehetett meglettek a szükséges okmányaim ahhoz, hogy sofőr legyek. Logisztikai végzettséget szereztem, de szabadabb életnek tűnt, hogy kamionsofőr legyek. A pénz erős motiváció, hiszen ennyi idősen az alap végzettségemmel nem tudnék ilyen jövedelemre szert tenni. 1,5 éve dolgozom tehergépjármű vezetőként a BI-KA kötelékében.”
/Tari André 24 éves/

Mi vezetett ahhoz, hogy az „Y” és a „Z” generációk szülöttjei nehezen döntenek a tehergépjármű sofőr szakma mellet?

 1. Hosszú munkaidő és elszigeteltség: ugyan a kapcsolattartás ma már digitálisan jobban lehetséges, mint korábban, de a munka-szabadidő balansz a fiatalok számára ennél a szakmánál nem adja meg azt az érzést, hogy valóban megvalósítható. A pihenő idő egy út során távol az otthontól történik, helyenként egy-egy út két hétig is zajlik, amit egyes sofőrök nehezen élnek meg. Másoknak meg éppen ez az, ami jó ebben a szakmában, hiszen várost néznek vagy ha a családtag is ezekre a hosszabb utakra időnként elmehet a sofőrrel, akkor közös élményeket gyűjtenek, de nem ez a szokványos. Másféle gondolkodást kíván a szabadidőről ez a szakma és aki ezt nem tudja elfogadni, annak ez nehézséget okozhat akár már rövid távon is.

A magas jövedelem egy darabig a pályán tudja tartani a fiatalokat, de a karrier váltás már természetes ezen generációknál, ami kihívást jelent a fuvarozó cégek számára.

 1. Munkakörülmények: a tehergépjármű sofőr szakmát fizikailag és mentálisan is megerőltetőnek gondolják sokan. Az utazás során a higiéniai lehetőségek nem minden esetben kielégítőek. A fiatalok ezt nehezen tolerálják, sőt számukra ez az egyik „elrettentő” körülmény. A fel/és lerakodások során történő problémák, hosszú várakozási idők sokak számára pszichésen megterhelőek. Ezek nem új nehézségek ezen a pályán, de az Y és Z generáció ezt nehezen tolerálja.

Következtetés

Az Y és Z generáció eltérő értékrenddel és elvárásokkal rendelkezik a munka világával kapcsolatban. Az Y és Z generáció a rugalmasságot, az egyéni fejlődést és a társadalmi felelősségvállalást részesíti előnyben. A fent említett tényezők együttesen vezettek ahhoz, hogy az új generációk kevésbé érdeklődnek a tehergépjármű sofőr szakma iránt, és inkább más karrierlehetőségek felé fordulnak, amelyek jobban megfelelnek az elvárásaiknak és értékrendszerüknek.

Megoldás

Az iparág számára fontos lesz a vonzóbb munkakörülmények és előnyök kialakítása annak érdekében, hogy népszerűvé tegye a fiatalok számára ezt a karrier utat.

 

 


Ajánlatkérés

  Honnan hallott rólunk? (kötelező)

  Cégnév (kötelező)

  Kapcsolattartó neve (kötelező)

  Telefonszáma (kötelező)

  Email címe (kötelező)

  Indulási ország (kötelező)

  Irányítószám, Város (kötelező)

  Érkezési ország (kötelező)

  Irányítószám, Város (kötelező)

  Rakomány egység (paletta) darabszáma

  db

  Áru megnevezése

  Felrakás dátuma

  Lerakás dátuma

  Egyéb információk a szállításhoz

  Megismertem és elfogadom a BI-KA Logisztika Kft. Adatvédelmi tájékoztatóját.

  Kapcsolat

  BI-KA LOGISZTIKA Kft.

  Központ:
  5000 Szolnok, Városmajor u. 23.
  Telefon: +36 56 524 050
  Fax: +36 56 524 040

  Budapesti iroda:
  1095 Budapest, Soroksári út 138-142.

  Központi e-mail: info@bi-ka.hu

  Szeretne többet tudni szolgáltatásainkról? Kérjen ajánlatot!