Fuvarozási osztályvezetőnk gondolatai a sofőrhiányról

 • -

Fuvarozási osztályvezetőnk gondolatai a sofőrhiányról

Az elmúlt évek egyik kulcs nehézsége a fuvarozási vállalatok számára, a sofőrhiány. A BI-KA Logisztika Kft. folyamatosan figyeli és elemzi azokat a lehetőségeket, amelyek valamiféle megoldást kínálnak az állandó gépjárművezetői problémára. A javadalmazások folyamatos korrekciója már tudjuk, hogy nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő munkaerő legyen a vállalat rendszerében, így egyéb alternatív megoldásokra van szükség a probléma áthidalásához.

Gubis Csaba a Fuvarozási osztály vezetője 2022 óta erősíti a BI-KA Logisztika Kft. középvezetői csapatát. Csaba sofőrként kezdte a pályafutását, majd 2007-ben flottairányítóként folytatta akkor már „irodai” munkáját a Waberer’s franchise cégeinél, majd ugyanitt 2017-től fuvarozási vezetőként dolgozott.

Csaba különböző korszakait élte már át ennek a szakmának, de ez a mostani sofőr hiányos helyzet, ami egy Európa szintű probléma és viszonylag kevés megoldási lehetőség mutatkozik rá, egy valódi kihívás napjainkban. A múltban nincsen olyan időszak, ahol ez a probléma felmerült, így a megoldási lehetőségeket sokkal jobban elemezni kell, mielőtt alkalmazásra kerülnek. Erről beszélgetünk Csabával és persze a jelenről és a jövőről.

Milyen sofőrállománnyal dolgozik a BI-KA Logisztika Kft.?

Több mint 100 tehergépjárművezető munkatársunk van. Az állományunk 70 százalékban gyakorlott sofőrökből áll, de felvételre kerülnek friss jogosítvánnyal érkező munkavállalók is. A gyakorlott munkavállalók között 8-10 %-ban vannak már kollégák, akik a vezetési gyakorlatukat cégünknél szerezték meg. A valós kép mégis azt mutatja, hogy a fiatal „utánpótlás” nem érkezik olyan nagy számban, mint ahogy az idősödő kollégák várhatóan nyugdíjba vonulnak.

A fiatalok számára a sofőr életpálya nem nyújt olyan előnyöket, mint a korábbi generációk esetében. Továbbiakban az utak menti infrastruktúra fejletlensége (pl. kevés vizes blokk stb.), a jogosítvány szerzés magas költsége egyáltalán nem teszik vonzóvá ezt a szakmát az ő számukra.

Hogyan történik a pályakezdő sofőrök beintegrálása?

Van nagyságrendileg 10 munkatársunk, akik szívesen vállalnak mentorálást, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi munkákra együtt mennek a tanulóval és a könnyebb útszakaszokon való vezetéstől a nehezebb vezetéstechnikát igénylő feladatokig a „nebuló” tudásának megfelelő mértékben adja át a vezetési lehetőséget a mentor sofőr. Ez külön energiát és odafigyelést kíván meg a tapasztalt munkatársunktól és nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a felelősség kérdése is sokkal nagyobb az ilyen esetekben. Ez egy nagy vállalás a vállalat és a munkatárs részéről is, de bízunk benne, hogy némi eredményt hoz az állomány fiatalítására.

Ha jól értem a sofőrhiányra többféle megoldásban kell gondolkodni, mert csak az vezethet eredményre.

Természetesen. Egy igen fontos része stratégiáknak az „employee branding” erősítése, a pályakezdő sofőrök alkalmazása, a piacképes fizetési csomag kialakítása és az elmúlt pár hónapban kezdtünk meg külföldi sofőröket alkalmazni. Ez szintén nem egy egyszerű feladat, hiszen irányítói oldalon is a nyelveket beszélő munkavállalót kell alkalmazzunk. Illetve mire egy külhonos munkavállaló megkezdi a valós munkavégzést vállalatunknál, előtte hónapokkal már dolgoznak a HR munkatársak azon, hogy minden hivatalos okmány a rendelkezésre álljon, hogy cégünk ezeket a sofőröket előírásoknak megfelelően tudja alkalmazni.
Első körben 14 gyakorlott külföldi tehergépjármű vezető kezdte meg a munkáját a BI-KA Logisztika Kft.-nél. Két hónap tapasztalata azt mutatja, hogy beintegrálódtak szervezetünkbe és megbízható munkavégzés jellemző rájuk. Nagyon örülünk, hogy ezt az utat is megpróbáltuk, hiszen ez is lehet egyfajta megoldás ennek a problémának.

Nagyon köszönjük a beszélgetést Csabának és bízunk benne, mivel állandó és konstruktív együtt gondolkodás van a vezetőséggel a témában, lesznek még további pozitív megoldásaink, melyről beszámolhatunk.

 


Ajánlatkérés

  Honnan hallott rólunk? (kötelező)

  Cégnév (kötelező)

  Kapcsolattartó neve (kötelező)

  Telefonszáma (kötelező)

  Email címe (kötelező)

  Indulási ország (kötelező)

  Irányítószám, Város (kötelező)

  Érkezési ország (kötelező)

  Irányítószám, Város (kötelező)

  Rakomány egység (paletta) darabszáma

  db

  Áru megnevezése

  Felrakás dátuma

  Lerakás dátuma

  Egyéb információk a szállításhoz

  Megismertem és elfogadom a BI-KA Logisztika Kft. Adatvédelmi tájékoztatóját.

  Kapcsolat

  BI-KA LOGISZTIKA Kft.

  Központ:
  5000 Szolnok, Városmajor u. 23.
  Telefon: +36 56 524 050
  Fax: +36 56 524 040

  Budapesti iroda:
  1095 Budapest, Soroksári út 138-142.

  Központi e-mail: info@bi-ka.hu

  Szeretne többet tudni szolgáltatásainkról? Kérjen ajánlatot!